Okategoriserade

Minimal-Spending Weekend: så maximerar du helgen fastän ekonomin fullkomligt går åt helvetet

10 november, 2023

Konceptet för en minimal-spending weekend, eller ja, weekend itinerary, såg jag på TikTok för ett bra tag sedan. Faktumet är att jag har förstått att många människor känner sig ensamma, inte minst i dessa tider. I dessa tider när ekonomin är fullkomligt åt gudvetvart och många kämpar för att behålla taket över huvudet. Man känner sig ensam för att man kanske inte har råd att göra lika många saker som sina vänner. Man måste kanske tacka nej till en resa eller en middag för att ha råd med bensin eller mat den månaden. Inflationen verkar inte heller direkt ha påverkat det vi ser på Instagram, åtminstone inte i mina flöden. Det är viktigt att inte jämföra sig i dessa tider. Att fokusera på de små sakerna, ens egna framsteg. Saker som kanske inte känns så stora, men som är livet.

När jag publicerade mitt senaste inlägg fick jag lite ont i maggen. Det kändes så otroligt glammigt. Och jag är så OTROLIGT oglammig stora delar av tiden. Mitt liv består till stor del av att äta havregrynsgröt till middag, kolla kalla fakta och typ gå och lägga mig 22:15. Det blir inte roligare än så. Jag tror inte att någon läser den här bloggen för att de inspireras av min tillvaro, utan förhoppningsvis är det här en plats för lite igenkänning och mänsklig värme. Och det gillar jag. Det gör mig glad.

Helgen ska inte vara ångestfylld. Den ska inte kännas som en prestation att gå in i helgen. Tvärtom, den ska vara en tid för vila, några dagar av återhämtning och egentid. Du ska inte behöva oroa dig för pengar. Allting ska behöver inte kosta. Absolut, jag kommer ge förslag på aktiviteter i detta inlägg eller saker man kan göra. Vissa saker kommer kosta, andra inte . Tema är fortfarande: minimal spend. Skala upp och skala ner efter dina förutsättningar. Så se detta som ett… utkast till en bra helg kanske. Ett enkelt förslag till HUR du skulle kunna spendera din helg om du har möjlighet. Här är min take på minimal-spending weekend:

F R E D A G

15.30 – JOBB-AW

Helgen börjar klockan 15.30 i min värld, och så är det. Eftersom jag under stora delar av mitt arbetsliv har arbetat kontorstider, och på ganska trevliga kontor, har jag varit bortskämd med konceptet AW på fredagar. Jag älskar en go kontors-aw . När man kan starta fredagen med sina hårt arbetande kollegor som man har kämpat tillsammans med genom veckan. Om du inte har den möjligheten föreslår jag att du tar med dig dina tre roligaste kollegor och besöker kvarterets sunkhak. Det kostar vanligtvis runt 50-lappen och är ett prima sätt att avsluta veckan. Dessutom är det roligt att bara säga ”Jag vill ha en galopp”.

17.15 PIZZAKING

Ta bussen hem. Eller bilen. Jag har ingen aning om hur ni transporterar er från jobbet. NU är det i alla fall dags för pizzakväll. Men du har ett viktigt stopp att göra på vägen hem. Du ska köpa pizzadeg hos din lokala pizzeria. JA, det kan man göra. Det kostar vanligtvis runt 30-40 spänn om jag inte minns fel. Det är så mycket godare än den degen man köper på Coop. Sedan kan du slänga på allt gott du har i kylskåpet. Och om det är ganska tomt i kylskåpet så rekommenderar jag det här receptet på potatispizza. Det är billigt och megalyxigt.

19.00 TAROT OCH BABBEL

Bjud in dina tre ROLIGASTE kamrater. Och om du har kompisar som på något sätt får dig att känna dig dålig eller otillräcklig på grund av ekonomin, då är mitt råd att dumpa dem, åtminstone för en stund. Vänskap handlar om att umgås med varandra; aktiviteten är inte det viktigaste. Jag har en kompis som ganska ofta utbrister: ”Men jag är ju din fattigaste kompis.” Förmodligen lite för den dramatisk effekt Nu är ju inte det sant, att hon ens är fattig, tror jag. Om jag ska vara ärlig så har jag ingen koll på mina väns privatekonomi. Men jag tycker att det är befriande när hon säger så. Det är så öppet och ärligt på något sätt.

Att umgås ska inte vara en glammig aktivitet, det ska vara avslappnat. Ingen borde känna sig fattig eller otillräcklig. Då har du fel kompisar

Ett tips på en rolig aktivitet är att lägga tarotkort! Jag och Caroline hade jätteroligt för ett tag sedan när vi läste tarotkort. Jobbiga tider kräver svar från högre makter. Fråga universum det du vill veta. Jag lovar, det kommer att bli spännande svar. Av någon anledning verkar det alltid finnas en tarotkortlek i allas kompiskretser. Om inte, kan du hitta en kul här.

23.30 DRICK TILLS ALLA FLARROR TAR SLUT

Jag har alltid haft en regel i mitt hem vid middagar – och det är att ALLA tar med en flaska var. Det känns lite lagom dekadent absolut. Men vad ska jag säga. Mina vänner brukar inte direkt spotta i glaset. Dom går åt för det mesta. Vid den här tidpunkten brukar alla vilja rycka i spotifylistan. Försöka att se till att det inte blir koas i köandet. Jag hade en sån KUL middag i sommras när alla fick önska en låt och sen berätta olika minnen eller teman runt dom. Typ ”En låt du lyssnade på när du var olyckligt kär.” Gud, det hulkades på ett sätt. Speciellt när någon spelade Annika Norlin.

00:45. KICKA UT FOLK INNAN ETT

Kicka ut folk innan ett. Det kommer inte bli roligare. Jag lovar.

L Ö R D A G

10.15 SOV UT OCH TILLÅT DIG EN GOD SCROLL I SÄNGEN

Sov ordentligt, riktigt länge. Så pass länge att du hör att människor är ute och lever sina liv medan du fortfarande ligger kvar i sängen. Det är verkligen en av de bästa känslorna för mig. När man hör att staden har vaknat och du fortfarande är insvept i varma, fluffiga lakan. En av mina favoritstunder är när jag har en kopp te på morgonen, ligger i sängen och tillåter mig själv en lång scrollsession. Kanske i 45 minuter, vem vet? TikTok, Instagram och kanske till och med Reddit. Gå in i någon lång tråd om Gud vet vad, kolla genom annonser på marknadsplatser efter saker du egentligen inte behöver eller sök igenom TikTok efter goda recept som du aldrig kommer laga.

11.30 MYSSTÄDA

Jag ogillar att städa. Det är så tråkigt. Men mysstädning, det är faktiskt det bästa jag vet. Mysstädning handlar bara om att fräscha upp din omgivning. Du går inte på djupet, bara en ytlig städning. Kanske dammsuger du lite lätt, ser till att blommorna får nytt vatten och byter handdukar. Varje rum eller yta får maximalt 15 minuter. Så du behöver prioritera hur du använder din tid. I mitt fall tar det cirka 40 minuter. Perfekt för att fräscha upp hemmet inför lördagen.

13.00 YOGA

Känn dig som Gwyneth Paltrow och boka in ett träningspass på lördagen. Inget får mig att känna mig så L.A. som att glida in på gymmet en lördag. Jag kan inte förklara känslan. Det är bara helt fantastiskt. Kanske är för att det är så lite folk då, det brukar vara så tomt vid den tiden. Som att man har ett eget gym. Man lever verkligen Gooplife.

15.00 DEN GOA TIMMEN

Vem älskar inte ett hem som doftar nybakt? Blir helt pirrig av tanken. Baka behöver inte vara något komplicerat. Känns som att folk kan vara lite rädd för att baka. Dom tror typ att det är komplicerat. Hell to the no. T.ex. den här magiska kladdkakan eller denna ricotta- och citronkakan. En annan sak jag är stor förespråkare av är att ta en nap. Unna dig en 30 minuter tupplur. Det är livet.

17.00 HEMMADEJT

Det händer ganska ofta att min kille och jag har olika planer under dagen. Att samlas runt middagsbordet efter 17 är helt underbart. Planera som en hemmadejt. Kanske ta ett glas innan ni lagar maten, prata om dagen och skapa en mysig atmosfär runt middagslagningen. Jag rekommenderar självklart min OTROLIGA middagslista . Var extra nyfikna på varandra, försök att lägga bort telefonerna och tafsa lite i köket. Det är alltid trevligt. Laga någonting som tar tid och ät långsamt. Stressa inte. Det är så lätt att fastna i vardagensrutiner där allting måste gå fort bara för att man är hemma. Det behöver inte vara så. Det finns mycket att säga om partnern Schulman, men hemmadejter är verkligen deras bästa grej.

21.00 TYSTNAD TAGNING

Min kompis Vickan sa en gång: ”När man har varit tillsammans ett tag orkar man fan inte prata exakt hela tiden.” Och det är så jävla sant. Ibland är det bara skönt att ligga i soffan och titta på en film eller serie. Kanske till och med se flera avsnitt av något. Ge dig hän åt en riktigt bra serie. Har ni några tips? Jag skulle rekommendera ”1923”, ”Huset” och den senaste säsongen av ”Loki”. Om det blir tråkigt, somna i soffan. Jag gör det varje lördag.

23.21

Släck lampan för guds skull.

S Ö N D A G

10.30 SÖNDAGSFRULLE

Söndagsfrukosten är fan helig. Det finns ingenting jag älskar så mycket som en bra söndagsfrukost. Den ska ta tid. Lång tid. Om man har bra framförhållning kanske man förberedde lite kalljästa frallor redo dagen innan, annars kanske det blir lite lyxiga pannkakor. Jag lever för en söndag där nymo står på hela morgonen, man tar ett täcke till soffan och dricker påtår efter påtår. Mitt lyckligaste ögonblick är när Hannes frågar ”kommer GW snart?”. Precis så vill jag leva resten av mitt liv.

12.00 VÄRLDENS LÄNGSTA PROMENAD

Okej, jag kanske inte vill gå världens längsta promenad. Men åtminstone en timme. Gärna bland fågelkvitter, frisk höstluft och löv som är på väg att falla. Faktum är att naturen har varit ett ångestmoment stora delar av mitt liv. Inte min grej. Sakta men säkert har jag börjat uppskatta vad spenaten gör för själen. Jag klagar ofta när jag är ute på promenad, ”Är vi framme snart?” om och om igen. Vet inte varför dock. Det är ju ganska trevligt, speciellt om man tar med sig kakan man bakade dagen innan och en termos. Allt som är fika uppskattas.

15.30 SÖNDAGSHÄNG HOS PÄRONEN & ROBINSON

Och sen kanske söndagsångesten infaller. Vilket den gör ibland. Vad gör man då? Om man har privilegiet att bo cirka 15 minuter från sina föräldrar, tar man bilen dit och lägger sig raklång i soffan. Man ber om att bli ompysslad, ber dem att säga att allt ska bli bra och förhoppningsvis är det något gott som står och puttrar på spisen. Ibland är det fiskgratäng och ibland panerad rödspätta. Allt ska ätas med mycket sås. Jag skulle definitivt se alla avsnitt av Robinson när man ändå är där. Kanske diskutera varför Charlie är sån eller hålla en monolog om varför du tycker att Karolina är en värdig vinnare? Du kommer inte ha någon söndagsångest kvar.

19.00 SÖNDAGSDUSCHEN OCH PINTERESTPSYKOS

Ta en lång jäkla dusch, eller ett bad om du kan. Jag är väldigt avis om du har ett badkar. Tvätta håret noggrant. Kanske lägg en ansiktsmask eller skrubba kroppen. Jag vill att du ska känna dig som en ny människa när du kliver ut. Koka en kopp te och gosa ner dig i soffan. När jag bodde i USA hade jag och min dåvarande rumskompis en gosig tradition på söndagskvällarna. Vi tog fram datorn och scrollade loss på Pinterest. Vi satte intentioner för veckan med hjälp av klyschiga citat, pinade platser vi aldrig skulle komma att besöka och planerade bröllop som skulle kosta en förmögenhet. Det var en hel ritual. Faktum är att jag fortfarande gillar den rutinen. Mitt pinnande är bara lite småskaligare nu.

22.00 KRYP TILL KOJS

Jag älskar att gå och lägga mig tidigt. Punkt. Finns inte så mycket mer att säga om det. Tidiga kvällar är mina bästa kvällar. På söndagar älskar jag att krypa till kojs i en ny pyjamas och med god energi. Ibland skriver jag dagbok, formulerar tankar och känslor inför den kommande veckan. Det är ett ganska bra sätt att varva ner. Sen plockar jag upp en bra bok. Läsning är det mest rogivande jag vet. Här är några boktips som jag tycker alla borde läsa. Om du fortfarande känner dig uppe i varv rekommenderar jag världens bästa meditation. Jag somnar alltid tre minuter in. PERFEKT.

You’ve made it. Du har överlevt min minimal-spending weekend.

13

6 Comments

 • Reply Caroline 10 november, 2023 at 13:46

  Haha ”är vi framme snart?” Är precis likadan

 • Reply Caroline 10 november, 2023 at 18:26

  Vilken underbar text!! Tack <3
  Vad heter meditationen? Hittar den?

  • Reply Alderbro 13 november, 2023 at 22:46

   OJ, man kan hitta meditationer för ALLT. Skriv ba ditt behov, på engelska och addera mediation. Typ ”Calm down meditation”. Du kommer hitta en triljon.

 • Reply Lisa 14 november, 2023 at 16:33

  BEHÖVDE denna lista mer än vad jag visste om! Bakning coming up för att överleva veckan… for dis gal

 • Reply Min helg | En lördag till måndag - Elinor Alderbro 15 november, 2023 at 14:43

  […] det kändes lite som att någonting dog inuti en varje gång någon la upp härliga helg bilder. KUL att ni gillade mina helgtips förresten. Det värmer. Vet vet, det kanske blir mera sånt framöver. Tror inte pga tog hiskeligt lång tid […]

 • Leave a Reply