film, tv & underhållning

5 saker jag skulle titta på under påskhelgen

27 mars, 2024

Är det bara jag som kan tycka att det är påfrestande att vara runt sin familj 24/7 under långhelger? Nej, men jag brukar drabbas av ett bryt sådär lagom till påskaftonsmiddagen. Känna mig instängd eller påhoppad. Eller kanske både och. Jo, men lite lättkränkt är jag ju också. Vilket inte brukar bli en underbar kombo med för mycket socker i kroppen och en lite för understimulerad hjärna. Alltså, förstå mig rätt. Jag älskar min familj. Men i lagom doser. Och vad är räddningen när det blir för mycket familj? Skärmtid. Älskar att smyga upp i ett gästrum, öppna upp datorn och trycka på en dokumentär eller liknande. Så här är mina bästa tips just nu:

Puss, Hejdå på SVTPLAY

Två systrar i olika städer ringer till varandra. Annika är mitt uppe i planeringen av sitt bröllop, Sandra har precis blivit lämnad av Filip, pappan till hennes tre veckor gamla bebis. Sandras situation får Annika att börja fundera över sin egen relation. Hur undviker man att familjeprojektet blir början till slutet? En film av Annika Fredriksson.

Jag såg den här dokumentären för tre veckor sedan och har i princip bett varenda person jag pratat med efter det att kika på den. Jag har hört starka analyser både i Surret och Fredagspodden kring den, och helt ärligt förstår jag varför. Åh herre min Gud, vad bra den här dokumentären var. Den var så hjärtskärande och ärlig. Jag, som konstant lever med rädslan att bli lämnad, fick en rejäl klump i magen. Dokumentären tog upp viktiga frågor om de klassiska könsrollerna i en heteronormativ relation och rädslan att hamna precis där man var livrädd för att hamna.

Yellowstone på Netflix

Följ med till en värld fylld av korrupta politiker, giriga markägare, förgiftade vattenreservoarer och olösta mord. I detta moderna westerndrama skildras familjen Duttons hårda kamp för att försvara sin älskade ranch i Yellowstone, Montana, från ständigt attackerande grannar.

Nej, men det låter tråkigt. Jag vet. Men helt ärligt, det finns ingenting som har haft mitt fokus så här länge. Jag kan ju inte bingea saker – men Yellowstone. Åh herregud, var jag har ett bra fokus. Det är något med miljön och livsstilen. Den är så vacker på något sätt. Så långt ifrån ett modernt samhälle, men ändå inte. Och de starka karaktärerna. Har jag sagt att Beth Dutton är mitt spirit animal? Det är en serie som bara keeps on giving. Och alla är bovar. Bara det är ett spännande koncept.

The Eras tour på Disney+

Taylor Swift: The Eras Tour tar publiken på en unik musikalisk resa genom Taylor Swifts karriär, som sträcker sig över flera decennier och banar väg genom hennes olika musikaliska epoker.

Are you ready for it? Jo, men snälla. Är ni det? Jag vet att Berka tycker att Taylor Swift är töntig. Må så vara. Jag älskar det. Och den här hysterin som har uppstått i världen? Jag älskar den med. Om det är någon konsertfilm ni ska se den här påsken är det denna. Om man ger det en ärlig chans så tror jag att man kommer att bli helt betagen. Taylor Swifts universum är otroligt och jag tror fasiken att världen skulle bli en bättre plats om fler förstod det.

All Of Us Strangers på bio

En manusförfattare som återvänder tillbaka till sitt barndomshem inleder en relation med en mystisk granne. Då upptäcker han att hans föräldrar, som dog 30 år tidigare, verkar leva.

Jag gick och såg den här på bio. Helt själv. I en salong helt ensam. Och det var bra. För jag grät som en toka. Det slutade liksom inte. Tårarna bara rann i två timmar. Och när jag klev ut på Götgatan kl 14 en tisdag var det lite som att jag levde i ett annat universum. Jag såg på livet annorlunda. Jag tänkte på allt jag ville säga, göra och känna. Gud det var så starkt. Och Paul Mescal. Jag är så förtjust i honom att jag inte vet vart jag ska ta vägen.

Ronja på Netflix

Imorgon har Ronja premiär på Netflix och ingen är mer peppad än jag. Är jag Ronja innerst inne? Det är jag. Lika jobbig, envis och tvärt. Om jag tänker på en film som har påverkat mig genom livet är det Ronja Rövardotter (1984). Är det grunden till mina daddy issues? Ja, förmodligen. Jag menar, Börje Ahlstedt med hans ojämna humör har alltid fått mig på fall. Är min kille lite lik Mattis? Jag kommer ej säga nej. Att det här är den mest påkostade serien som har producerats i Sverige gör mig ju inte heller direkt opepp. Perfekt tittning för hela familjen skulle jag säga.

Snälla dela era göttiga tips! Behöver allt jag kan få.

9

8 Comments

 • Reply Isa 27 mars, 2024 at 15:22

  Verkligen inga originella tips här men senaste säsongen av True Detective ÄR spännande! De tidigare också såklart men räknar med att allaaaaa sett dem :))) Även sjukhusserien House är rätt underhållande med hans bitterhet.

  • Reply Alderbro 27 mars, 2024 at 15:57

   Nej men detta uppskattas hjärtligt!

   • Reply Anne 28 mars, 2024 at 13:53

    Må bare si: Jeg oversatte også alle sesongene av House til norsk; Hugh Laurie er utrolig! Dog uten den vakre britiske aksenten her. Anbefales varmt. Særlig de små glimtene når masken faller iblant hos dr House – it is all in the eyes.

 • Reply Printscreens från min senaste vecka - Elinor Alderbro 27 mars, 2024 at 15:56

  […] ”People are blunt with one another, sometimes even cruel, believing honesty is stronger medici…Boken The Solace of Open spaces verkar vara en amerikansk klassiker, en sån man hör om men aldrig plockar upp. Jag blev nyfiken. Kanske något att plocka upp till sommaren. […]

 • Reply Anne 28 mars, 2024 at 09:07

  ”Alice & Jack”, SvtPlay!

  • Reply Alderbro 28 mars, 2024 at 10:16

   Gud det ser ut som en serie i min smak!

   • Reply Anne 28 mars, 2024 at 13:51

    Håper det! Jeg har oversatt serien til norsk (gjort undertekstene); ble uvanlig opptatt av både Alice og Jack. Litt uforutsigbar handling, og jeg gillade personene bedre enn de i One Day (!)

 • Reply Långfredagen är den längsta dagen | den längsta dagen 29 mars, 2024 at 16:12

  […] Jag och mitt ex hade en härlig tradition på långfredagen: långfredagsbio. Vi bröt aldrig den och drack alltid ett glas vin efteråt för att diskutera det vi sett. Det var alltid en sådan mysig stämning på biografen. Jag rekommenderar verkligen ”Hypnosen” och ”All Of Us Strangers”. […]

 • Leave a Reply