Listor och sånt trams

Jobba jobba jobba

16 mars, 2023


Jag har alltid gillat att prata jobb. Jobb, jobb, jobb. Jag älskar att höra vad folk jobbar med. Tycker det är så intressant. Har alltid varit personen som ställer frågan ”Åh vad jobbar du med?”. Har nog i perioder haft en rätt osund relation till mig själv och mitt arbete. Det har liksom fått ta för mycket plats. Men bitvis har det varit så himla roligt att det har varit mitt största fokus. Nu har jag nog landat i mig själv på ett annat sätt. Jobbet är inte längre allt. Tack gode gud för det.

Minns en sommarfest jag var på för snart fem år sedan. Satt med en bekant på en brygga i soluppgången. Vi båda var helt nippriga. Hon skulle spendera hösten i studion och spela in sin första skiva . Medans jag skulle få sätta ihop ett tv-program från scratch. Jag var så pepp. Det är ett sånt starkt minne i min kropp. Vill ofta gå tillbaks till den känslan. Det är liksom så det ska kännas. Tänk vad man har fått vara med om.

Hittade denna lilla lista hos Flora. En massa roliga frågor om jobb, karriär och drömmar. Kändes rätt på något sätt. Och om ni inte vill ha karriärsnack. Då är det fasiken bara att scrolla vidare.

På ett jobb jag fullkomligt hatade

1. Vad ville du bli när du var liten?

Delfinskötare. Som alla andra 90-talister. Vad kom det ens ifrån? Jag vet inte. Det ville jag bli iallafall. Sen hade jag en fas när jag gick runt och sa att jag ville bli marinbiolog. Tror det mest handlade om att det var kul att säga. Och typ lät fint. Har fortfarande noll insikt i vad yrket kräver. 

2. Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?

Manusförfattare och skådespelare. Jag har ju gått oändligt många terminer teater och improv för att jag ville bli skådespelare. Har dock en otrolig scenskräck. Men det är ju så jäkla kul också. Kanske den roligaste jag vet. Ville bli manusförfattare också. Skrev typ små dramatiska pjäser på min dator. Manusen hette så fjantiga saker. Alla handlade också om olycklig kärlek. Egentligen har inte så mycket förändrats. Skriver fortfarande fjantiga manus om olycklig kärlek. GUD vad utvecklande. 

3. Vilka var dina bästa ämnen i gymnasiet?

Jag har ju liksom alltid varit semi-bra på allt. Inte liksom BÄST på nått. Minns att vi hade mycket svenska, det tyckte jag var superkul. Vi hade en termin litteraturkunskap. Det var så jäkla flummigt. Och filmkunskap. Drömmen. Jag gick sam-kultur på gymnasiet. Det må låta som den töntigaste linjen av dom alla. Men fan vad kul det var. Skulle vilja säga att alla typer av drömmer jag har idag formades under den där tiden. Så tacksam för det programmet.

4. Vilka var dina sämsta ämnen i gymnasiet?

Jag har IG i matte B. Idrott var också horribelt. Unikt va? Det här med att träna i grupp. Inte min grej. 

5. Vad gjorde du det första året efter gymnasiet?

Jag åkte ett år och pluggade på San Diego State University. Jag läste bara kurser som var roliga. Jag läste typ skådespeleri, storytelling, filmkunskap, journalistik och amerikansk historia. Gud vilken tid! Så lycklig över den eran. 

Mitt ROLIGASTE studieår. Kalifornien 2013/2014.

6 .Vilket var ditt allra första jobb?

Jag har liksom haft flummiga extra gig. T.ex. sålde program och merch på Globen (träffade Michael Bublé en gång), var eventpersonal på fotbolls VM eller typ uppdaterade något säljregister på mammas jobb. Men mitt första riktiga jobb var i en köksbutik. Jag var 18. Såld stekpannor, porslin och liksom dyra knivar. Det var fantastiskt på många sätt, alla var 20 och vi hade så kul… ibland. Lite som ett fritids. Men fan vad slitigt, hemsk villkor och typ sena kvällar. Längtar inte tillbaks till den tiden. 

7. Vad har du haft mer för yrken?

Butiksbiträde, receptionist, PR koordinator, produktionsassistent, castare, koordinator, produktionsledare osv. 

8. Vad går ditt nuvarande jobb ut på?

Jag jobbar just nu med marknadsföring för film/serier. En tjänst som förmodligen kan se ut på så många olika sätt på olika bolag. Huvudsyftet är väl egentligen att diverse filmer och serier når sin rätta publik. Ena dagen kan det vara att skriva copy och manus till en radiospot medan andra dagen kan det handla om att välja titlar som ska täcka annonser som ska finnas över hela Stockholm. Jag jobbar även väldigt nära vårt innehåll. Vilket är jättekul! Det är så himla svårt att förklara. Det är upp och ner. Högt och lågt. Mestadels KUL iallafall. 

9. Vilken är din starkaste sida på ditt jobb?

Oj, jag vet inte. Kanske min kärlek till bra innehåll. Jag vet inte, det är nog mer mitt driv. Min starkaste sida är nog ändå att jag är otroligt lättlärd. Det finns inget jag typ inte kan bemästra. Det ger mig lite av en grundtrygghet. Jag har otroligt lätt för att se mönster och förstå hur saker hänger ihop. Kanske grundas det i någon nyfikenhet. Jag är också en semi-bra projektledare. Får saker gjort och drabbas inte direkt av panik när allt bara brinner. 

Drabbas absolut INTE av panik när saker ”brinner”.

11. Nämn något som du är extra stolt över att ha gjort i ditt jobb?

Jag har varit med och lanserat en ny streamingtjänst senaste halvåret. Och liksom, vi har jobbat dag och natt i vissa perioder. Så alltså det stoltaste atm – typ att jag har överlevt. 

Men liksom största bedriften är väl ändå att  jag har lyckats vara  sann mot mig själv i en jäkla skitbransch. Folk kan vara sånna as. Jag har INTE blivit en liten copycat utan egen personlighet eller en sån där horribel person som går över lik. Jag är liksom ba Elinor Alderbro, och det har funkat helt okej. Gör mig glad. Tomma tunnor skramlar mest. Never forget. 

12. Vad skulle du vilja jobba med om du inte hade det yrke du har i dagsläget?

BUPTANT. Ja, jag är fullt medveten om att det inte är en yrkeskategori. Borde bli dock. Att få jobba med stökiga tonårsttjejer eller killar som mår P, det skulle fasiken kännas meningsfullt. Vad det är för utbildning är absolut lite oklart… Kan det vara socionom? Jag tror det. Vem vet. Kanske sadlar jag om imorgon. 

13. Vad gör du om fem år?

Jag skriver manus för film och tv. Gärna draman som känns ända in i benmärgen. Jag ska ha en skrivarstuga någonstans. Kanske jobba från Gotland halvårsvis. Eller så är jag innehållsansvarig på en stor streamingtjänst eller kanal. Köper in prisbelönta produktioner som förändrar andra människors liv. Eller så gör jag både och, vem säger att man måste bestämma sig?

Snälla, kan inte ni säga vad ni vill göra om fem år?

12

2 Comments

  • Reply Cattis 16 mars, 2023 at 12:13

    Om fem är har jag ett år kvar på läkarutbildningen. Jag har en liten bebis i magen och är lycklig. Jag pratar mjukt med min lilla bebis och hör hur han peppar mig när jag lär mig svåra saker på programmet.

    • Reply Alderbro 16 mars, 2023 at 15:06

      GUD vad fint att höra! Jag blir typ gråtig. Varma läkare som du behövs <3

    Leave a Reply