Hjärtat

”Kom inte och prata med mig om Tiktok trender tack” om Bridget Jones aesthetics och att trilla dit.

8 september, 2023

Jag hör hur han suckar, inte högt, inte överdrivet. Utan mer som en försynt reaktion till meningen jag precis har låtit lämna min mun. Han är inte ovan på något sätt, det har hänt förutom om vi säger så. Ibland tycker han det är kul och ibland tycker han det är mindre kul. Vissa saker kan vara rätt intressanta faktiskt. Men just frasen “det har kommit en ny trend på tiktok” gör att han rätt instinktivt stänger av. Jag förstår honom. 

Min kille och jag kommer från olika generationer, olika världar och framför allt har vi helt annorlunda referensramar. Hur vi konsumera populärkultur är olika. Ingen har mer rätt än den andra (även om jag ibland tycker att han är en surmule som inte vill lyssna samt analysera precis ALLT jag fått upp i mitt flöde). Jag väljer ibland att se mig själv som typ “trendspanare” eller “expert” på Nymo. Publiken är relativt otacksam. Många är kanske inte speciellt närvarande i de inslag som erbjuds, tittarna är typ mitt-i-mellan att bråka med sina kids om overall eller inte, eller så har dom inte fått i sig sitt kaffe än och agera helt  som en zombie från valfri actionrulle med Denzel Washington. Min kille är min otacksamma publik

Det händer rätt ofta att jag ironiskt kallar mig själv en clean girl. Typ när jag har varit på yin-yoga och efter passet unnar mig en saltlakritsdadel. Och dricker bubbelvatten. Jag känner mig som Hannalicous, nej förlåt. Hanna Friberg. “jag är en sån clean girl” skrivs i diverse chattgrupper och alla mina kompisar bekräftar mitt OTROLIGT hälsosamma beteende. Ironiskt, men absolut bekräftande. Begreppet clean girl började trenda på tiktok under 2022. Det grundas i en “effortless” och “natural” estetik. Det kretsade runt sund vanor, inget smink och liksom minimalism. Helt ärligt, allt man inte är liksom. Och förmodligen aldrig kommer bli heller. Tack gode gud för det tror jag. 

Jag skrek rakt ut när jag såg det. “ÄNTLIGEN, min trend är här”. Tomato Girl Summer. Lite som ett fuck you till dom andra begrepp som trendar. Jag antar att vi minns Hot Girl Summer, Plot Girl Summer (suuuck) och det ena med det andra. Tomato Girl Summer är något annat. Inte lika coolt eller maffigt. Ganska töntig. Elle beskrev den såhär

“Tänk dig en tjej som hänger på en fruktmarknad. Klädd i blommig linneklänning med puffärmar, stråväska och lädersandaler. Hennes hår är lufttorkat och hon fyller stråväskan med färska frukter eller grönsaker. Hon passar även på att ta med en färsk blombukett när hon ändå är i gång!”

Sign me up tänkte jag. Det kom snabbt sidospår att följa som t.ex. Costal Cowgirl eller Miley Stewert Summer. Jag kunde se mig själv i cowboyboots gör det ena och de andra. Hannah Montana: The Movie är ändå allt. Jag blev glad av innehållet jag såg på mina digitala kanaler. Det tilltalade mig. Jag nämnde vad jag hade sett på TikTok för min kille. Han var inte lika frälst. Förstod inte riktigt tjusningen, på samma sätt. Och det blev inte direkt bättre av att jag visade diverse videos.

Jag förstår H’s kritik. Det obehagliga i att behöva spegla sig i någon. Man tappar lätt det autentiska. Jag kommer aldrig vara en cool person, jag är långt ifrån det. Jag gillar dock tanken av att känna att det finns fler som är som jag därute. Flera som gillar puffarmar, färska blommor och är lite lost livet. 

Det nyaste trenden som flyger är Bridget Jones aesthetics eller Briget Jones Girls .Vet inte om det beror på att ryktas om en fjärde film (!!!!), men den kom från ingenstans. Men jag är positiv till trenden. Det pratas om stora stickade tröjor med hål, cottagestilen och en cigg i mungipan. Jag har en känsla av att det är en förlåtande trend. Ingen perfektion, bara full av liv. Precis det som behövs. 

Och med dom orden vill jag säga att jag har trillat dit. Ni hittar mig numera på tiktok också, t.ex. här

14

No Comments

Leave a Reply